ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΛΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

Τα παλτό από κασμίρ είναι πάντα κομψά, ζεστά, ελαφριά και πολύ ευχάριστα στην αφή. Μια άλλη βέβαια σταθερή ιδιότητα του κασμίρ είναι το υψηλό κόστος του. Όμως όπως κάθε άλλο πράγμα στην γκαρνταρόμπα σας, ένα κασμιρένιο παλτό λερώνεται όταν φοριέται και, κατά συνέπεια, πρέπει να καθαριστεί. Και αν θέλετε να το διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο, τότε πρέπει να του παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα.

Βασικός κανόνας είναι να ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες που συνιστά ο κατασκευαστής στην ετικέτα με τα σύμβολα φροντίδας του κάθε προϊόντος. Αν συνιστά μόνο στεγνό καθάρισμα οφείλετε να ακολουθήσετε αυτή την συμβουλή. Υπάρχουν βέβαια και τρόποι φροντίδας του παλτό στο σπίτι και παρακάτω θα δείτε οδηγίες πώς να φροντίζετε ένα παλτό από κασμίρ στο σπίτι.

Τις περισσότερες φορές, ένα παλτό από κασμίρ αγοράζεται για την περίοδο φθινοπώρου-άνοιξης. Αλλά σε ένα τέτοιο υλικό δεν αρέσει η υπερβολική υγρασία. Επομένως, εάν βρεθήκατε με αυτό στη βροχή, θυμηθείτε ότι δεν συνιστάται να βρίσκεστε σε υγρή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα για αυτό το ρούχο και πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως τη διαδικασία στεγνώματος. Για να το κάνετε σωστά: Εάν το παλτό δεν είναι βρεγμένο, απλά κρεμάστε το σε μια κρεμάστρα σε ζεστό, καλά αεριζόμενο χώρο. Εάν το προϊόν είναι πολύ υγρό, τότε δεν αξίζει να το κρεμάσετε σε τέτοια κατάσταση στην κρεμάστρα – μπορεί να τεντωθεί από το βάρος του. Σε αυτή την περίπτωση, για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος, τυλίξτε το με μια πετσέτα που απορροφά την υπερβολική υγρασία. 

Εάν έχετε ένα ελαφρύ παλτό, τότε η πετσέτα πρέπει να είναι ελαφριά, κατά προτίμηση λευκή, για να μην λερωθεί κατά λάθος το υλικό.

Όταν απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού, μπορείτε να στεγνώσετε το προϊόν σε μια κρεμάστρα. 

Εάν το παλτό από κασμίρ είναι βρώμικο, τότε πρέπει να διορθώσετε την κατάσταση αμέσως, δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι να απορροφηθεί η βρωμιά στο υλικό, τότε θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να το καθαρίσετε. 

Πλύσιμο κασμιρένιου παλτό

Κάθε μοντέλο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά πλύσης, τα οποία μπορείτε να μάθετε αν μελετήσετε την ετικέτα του προϊόντος. Θα υποδεικνύει τη συνιστώμενη θερμοκρασία πλύσης, καθώς και τη δυνατότητα χρήσης πλυντηρίου.

Το κασμίρ είναι ένα αρκετά ιδιότροπο υλικό που, αν πλυθεί ακατάλληλα, μπορεί να παραμορφωθεί και το κομψό σας αντικείμενο θα χάσει την εμφάνισή του. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό μαλλιού στο προϊόν, τόσο πιο λεπτή πρέπει να είναι η φροντίδα. 

Οι κύριες συστάσεις για το πλύσιμο τέτοιων προϊόντων είναι οι εξής: 

Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 30-40 βαθμούς. 

Το απορρυπαντικό πρέπει να χρησιμοποιείται υγρό, κατά προτίμηση για το πλύσιμο ευαίσθητων πραγμάτων. 

Εάν πλένετε στο πλυντήριο, πρέπει να ρυθμίσετε την πιο ήπια λειτουργία και να αφαιρέσετε το στύψιμο. Το κασμίρ δεν ανέχεται την τριβή, μπορεί να σχηματιστούν κομπάκια, επομένως ένα τέτοιο προϊόν πρέπει να μουλιάσει σε νερό για μερικές ώρες και στη συνέχεια να «ζυμωθεί» απαλά με τα χέρια σας. 

Για πλύσιμο υψηλής ποιότητας, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ξέβγαλμα για μάλλινα και ευαίσθητα αντικείμενα. 

Αφού πλύνετε το παλτό, ξεπλύνετέ το πολύ καλά για να φύγουν εντελώς τα υπολείμματα του απορρυπαντικού. Απαγορεύεται να στύψετε ένα παλτό από κασμίρ, αλλά επίσης δεν συνιστάται να το κρεμάσετε σε υγρή κατάσταση για να στεγνώσει. Επομένως, πρέπει να το τυλίξετε σε μια πετσέτα ή σε ένα βαμβακερό πανί, ώστε να απορροφηθεί το υπερβολικό νερό. Όταν αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του νερού, απλώστε το παλτό σας σε μια κουβέρτα ή ξανά με μια χοντρή πετσέτα και στεγνώστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τις συσκευές θέρμανσης.

Για να επιταχύνετε τη διαδικασία στεγνώματος, πρέπει να αλλάζετε περιοδικά την πετσέτα ή την κουβέρτα στην οποία στεγνώνει το προϊόν από κασμίρι.

Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει την εμφάνιση λεκέδων ακόμη και στα πιο ακριβά πράγματα και εδώ πρέπει να ξέρετε πώς να αφαιρέσετε διαφορετικούς τύπους ρύπων για να μην βλάψετε το υλικό και να μην χαλάσετε κάτι καλό. 

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αφαίρεσης λεκέδων με οποιοδήποτε μέσο, ​​κάντε μια δοκιμή: εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα καθαριστικού σε μια μικρή δυσδιάκριτη περιοχή, εάν το υλικό δεν έχει χάσει χρώμα, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε τον καθαρισμό.

Μπορείτε να καθαρίσετε διαφορετικούς λεκέδες με τους εξής τρόπους: 

Οι μικρές βρωμιές μπορούν να καθαριστούν με μια στεγνή βούρτσα για ρούχα. 

  • Οι λιπαροί και άλλοι επίμονοι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν με βενζίνη. Πριν την επεξεργασία, καθαρίστε την επιφάνεια από τη σκόνη με μια βούρτσα. Μουλιάστε μια μπατονέτα σε καθαρή βενζίνη και σκουπίστε τη βρωμιά. Μετά τον καθαρισμό, κρεμάστε το παλτό για να αεριστεί σε καθαρό αέρα. 
  • Λιπαροί λεκέδες μπορούν επισης να αφαιρεθούν με σκόνη ταλκ. Το προϊόν πρέπει να εφαρμόζεται σε παχύ στρώμα στη λεκιασμένη περιοχή και να αφήνεται για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια, απλώς αφαιρέστε το υπόλοιπο προϊόν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές. 
  • Οι λεκέδες από καφέ ή τσάι μπορούν να αφαιρεθούν με γλυκερίνη και αμμωνία. Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη και μισό κουταλάκι αμμωνία. Εφαρμόστε το μείγμα στην προβληματική περιοχή για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε προϊόν έχει απομείνει. 
  • Ένα μείγμα ξιδιού και αλκοόλ σε αναλογία 1 προς 1 θα καθαρίσει τους λεκέδες της μπύρας. 
  • Τα ίχνη κόκκινου κρασιού θα εξαφανιστούν αν τα πασπαλίσετε με αλάτι για 15 λεπτά και μετά τα σκουπίσετε με ένα υγρό πανί. 
  • Υπάρχουν επίσης χημικά προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων, το οποία αντιμετωπίζουν καλά διαφορετικούς τύπους λεκέδων και δεν καταστρέφουν το ύφασμα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ενεργήσετε αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες. 
  • Ο καθαρισμός με ατμό δίνει επίσης καλό αποτέλεσμα. Βράστε το πανί στον ατμό και μετά βουρτσίστε με μια βούρτσα ρούχων. Εάν δεν έχετε γεννήτρια ατμού, μπορείτε να ρίξετε πολύ ζεστό νερό στην μπανιέρα και να κρεμάσετε ένα παλτό εκεί για 20 λεπτά. Εάν καμία από τις μεθόδους δεν έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες στεγνού καθαρισμού για βοήθεια, οι οποίοι θα αφαιρέσουν ακόμη και την πιο επίμονη βρωμιά και θα επαναφέρουν τα πράγματα στην αρχική τους εμφάνιση.

Χρήσιμες συμβουλές 

Πώς να φροντίσετε ένα κασμίρ παλτό; Δεν θα έχετε προβλήματα εάν χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες συστάσεις: 

Μετά το πλύσιμο και τον καθαρισμό, συνιστάται να στεγνώσετε το κασμίρ παλτό σε οριζόντια θέση σε καλά αεριζόμενο χώρο. 

Μπορείτε να σιδερώσετε το προϊόν με βρεγμένη γάζα από την ανάποδη πλευρά. 

Μερικές φορές εμφανίζονται μικρά κομπάκια στο παλτό. Σχηματίζονται ως αποτέλεσμα τριβής σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Μπορούν να αφαιρεθούν με τη βοήθεια ψαλιδιού μανικιούρ, άκαμπτης βούρτσας ή ειδικής συσκευής.  Είναι καλύτερο να αποθηκεύετε ένα τέτοιο προϊόν σε ένα κάλυμμα για ρούχα. Στην ντουλάπα μπορείτε να βάλετε ένα φάρμακο για το σκόρο. Δεν συνιστάται να αποθηκεύετε ένα παλτό από κασμίρ με γνήσιο δέρμα ή σουέτ. 

Για να αποφύγετε το σχηματισμό κόμπων, προσπαθήστε να μην ακουμπάτε τα χέρια σας σε διαφορετικές επιφάνειες και αποφύγετε την επαφή με διάφορες πόρπες ή ζώνες.

Η φροντίδα για ένα μάλλινο παλτό δεν διαφέρει σχεδόν από τη φροντίδα των προϊόντων κασμίρι. Υπάρχουν μόνο μερικές αποχρώσεις: Εάν έχουν σχηματιστεί τσακίσεις στο μάλλινο ύφασμα, μπορείτε να κρεμάσετε το προϊόν στο μπάνιο αφού πρώτα γεμίσετε την μπανιέρα με ζεστό νερό. Από τον ατμό, τα οι ίνες ισιώνουν, και μένει μόνο να αφήσετε το προϊόν να στεγνώσει. 

Η σκόνη, οι ίνες και άλλα μικρά υπολείμματα μπορούν να συλλεχθούν από το μαλλί χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με κολλώδη επιφάνεια. 

Κατά το πλύσιμο, το μάλλινο παλτό δεν μουλιάζεται, αλλά πλένεται αμέσως.

Αφού πλύνετε το παλτό, πρέπει να το πιέσετε λίγο για να φύγει το υπερβάλλον νερό και στη συνέχεια να το τυλίξετε με μια πετσέτα για να απαλλαγείτε από το υπόλοιπο νερό. Ένα μάλλινο παλτό μπορεί να σιδερωθεί από τη μέσα πλευρά ή χρησιμοποιώντας ένα καθαρό ύφασμα ενδιάμεσα. Εάν έχουν μείνει ίχνη σιδήρου πάνω του, σκουπίστε το με μια υγρή μπατονέτα και κρατήστε το πάνω από τον ατμό.

Τώρα μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε το ακριβό σας αντικείμενο σε καλή κατάσταση. Η δύναμη και η ομορφιά του δεν θα χαθούν για αρκετά χρόνια ακόμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα και χρόνο για την επιλογή και την αγορά νέων ρούχων.