ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΖΙΝ

Είτε ένα μαύρο ψηλόμεσο στενό skinny τζιν, είτε τζιν straight leg με φθορές, ή ένα τζιν mom’s fit ή ακόμη κι ένα τζιν μπουφάν, θέλουμε το αγαπημένο μας τζιν να είναι μαζί μας όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το τζιν είναι μια επένδυση, ένα ρούχο που αποτελεί τη βάση κάθε γκαρνταρόμπας. Υπάρχει πληθώρα αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το πώς να φροντίσετε το τζιν σας, και γι’ αυτό εδώ περιοριστήκαμε σε μερικά απλά βήματα:

ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΟ

Όταν φοράτε το αγαπημένο σας τζιν, μην χρησιμοποιείτε ποτέ τα θυλάκια της ζώνης για να το προσαρμόσετε στη θέση του. Τραβάτε πάντα το τζιν σας από τη ζώνη της μέσης, ένα πολύ πιο δυνατό μέρος του ρούχου που δεν σκίζεται όταν το τραβάτε.

Στην ACHRYS χρησιμοποιούμε premium φερμουάρ σε όλα τα τζιν ρούχα μας που διαθέτουν μηχανισμό κλειδώματος υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος διασφαλίζει ότι δεν θα μαγκώσει  με το εσώρουχό σας. Το φερμουάρ ακουμπάει στη θέση του όταν το τράβηγμα γινεται προς τα πάνω ή κάτω, πάνω στα δόντια του φερμουάρ. Για να μπορέσετε να κλείσετε ή να ανοίξετε το φερμουάρ του τζιν σας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το φερμουάρ είναι στραμμένο προς τα έξω, επιτρέποντάς σας να το πιάσετε με τα δάχτυλά σας.

Εάν έχετε προδιάθεση να φοράτε φθαρμένα τζιν, αυτό είναι για εσάς. Ενώ τα φθαρμένα σημεία στο τζιν σας έχουν σχεδιαστεί για να μεγαλώνουν φορώντας τα, προσέξτε όταν τα φοράτε ή τα βγάζετε.

Οι χαρακτηριστικές φθαρμένες λεπτομέρειες, αν και πολύ γοητευτικές και κομψές, είναι ακριβώς μελετημένες ώστε να γλιστράει το πόδι με ευκολία. Προσέξτε όταν ντύνεστε με τα φθαρμένα τζιν σας, για να αποφύγετε το υπερβολικό, πρόωρο, σκίσιμο.

ΠΛΥΣΙΜΟ

Ας προλογίσουμε το επόμενο στάδιο της φροντίδας του τζιν με τα εξής: ναι, δεν πειράζει να πλένεις το τζιν σου. Είναι, ως επί το πλείστον, κατασκευασμένα από βαμβάκι, μια πολύ στιβαρή ίνα που θα επιβιώσει στο συμβατικό πλυντήριο ρούχων. Τούτου λεχθέντος, ο περιορισμός της ποσότητας των περιττών πλύσεων που βάζετε το τζιν ρούχο σας θα σας βοηθήσει να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του. Εδώ, όταν είναι δυνατόν, «το λιγότερο είναι περισσότερο».

Μην φοβάστε να πλύνετε το τζιν σας αν το πλύσιμο είναι αυτό που απαιτείται. Ωστόσο, ο επιτόπιος καθαρισμός, όταν είναι δυνατόν, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε ένα τζιν παντελόνι φρέσκο, αποφεύγοντας τους περιττούς κύκλους πλύσης. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το οικολογικό σας αποτύπωμα και τη χρήση νερού.

Όταν έρθει η ώρα να πλύνετε το τζιν σας, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ

Γυρίστε το ρούχο σας από την ανάποδη πριν το τοποθετήσετε στο πλυντήριο. Αυτό θα μειώσει τη σκληρότητα του απορρυπαντικού στην επιφάνεια του, και επίσης βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τις τσέπες για οποιοδήποτε ξένο αντικείμενο με το οποίο δεν θέλετε να πλύνετε το τζιν σας (τα χαρτομάντιλα είναι ένας συνηθισμένος ένοχος).

ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ

Για να διατηρήσετε καλύτερα το αρχικό χρώμα, το σχήμα και τη μακροζωία του τζιν σας, πλύνετε με δροσερό ή κρύο νερό, με ελάχιστη ποσότητα απορρυπαντικού. Η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιείτε κάτι σε υγρή μορφή, αντί για σκόνη. Το απορρυπαντικό σε σκόνη μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει ανεπιθύμητα λευκά σημάδια σε βαριά υφάσματα. Όποιο απορρυπαντικό κι αν αποφασίσετε, «το λιγότερο είναι περισσότερο» είναι ο εμπειρικός κανόνας. Μια μικρή ποσότητα, ίσως μια-δυο κουταλιές της σούπας, θα πρέπει να κάνουν το κόλπο.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Σε αντίθεση με τα άλλα μη τζιν ρούχα σας, στο τζιν αρέσει να πλένεται με παρόμοια χρώματα, ακόμη και όταν επιλέγετε τον κύκλο του κρύου. Το χρώμα μπορεί να ξεβάφει για τους πρώτους κύκλους πλύσης και θέλουμε να αποφύγουμε τη μετανάστευση χρώματος όπου είναι δυνατόν. Είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα να πλένετε ειδικά οποιοδήποτε τζιν πιο σκούρου χρώματος, βαθύ indigo τζιν, πριν το φορέσετε για πρώτη φορά.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ

Εάν είστε λάτρης του λευκού τζιν, πλύνετε το λευκό τζιν ξεχωριστά ή με άλλα λευκά. Κατά το πλύσιμο, αποφύγετε τη χλωρίνη με κάθε κόστος. Η χλωρίνη είναι μια σκληρή χημική ουσία που μπορεί να αντιδράσει άσχημα με το ρούχο σας και να επηρεάσει την απόδοσή του. Το μούσκεμα σε απορρυπαντικό είναι ένας καλός τρόπος για να αφαιρέσετε λεκέδες.

ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Το πλύσιμο στο χέρι μπορεί να είναι ένα υποκατάστατο για τη χρήση κύκλων πλυσίματος μειώνοντας την σπατάλη ενέργειας και νερού. Το πλύσιμο στο χέρι είναι επίσης ένας λιγότερο δυναμικός τρόπος χειρισμού του τζιν ρούχου σας, ο οποίος θα παρατείνει επίσης τη διάρκεια ζωής του.

Τοποθετήστε τα τζιν ρούχα σας μέσα σε έναν νεροχύτη ή λεκάνη, βυθισμένα πλήρως σε κρύο/δροσερό νερό. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού και, στη συνέχεια, συνεχίστε να ανακατεύετε το νερό για να βεβαιωθείτε ότι το τζιν θα πλυθεί ανάμεσα σε κάθε πτυχή. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15-30 λεπτά.

ΞΕΒΓΑΛΜΑ

Μην ξεχάσετε να ξεπλύνετε καλά για να βεβαιωθείτε ότι έχει αφαιρεθεί όλο το απορρυπαντικό, τρεις φορές θα πρέπει να είναι αρκετές. Πιέστε  τα για να φύγει το περιττό νερό, αποφεύγοντας το στύψιμο γιατί θα στρίψει και θα σπάσει τις ίνες.

Μόλις το τζιν ρούχο σας είναι καθαρό, είναι έτοιμο για στέγνωμα.

ΣΤΕΓΝΩΜΑ

Τα στεγνωτήρια είναι ο εχθρός των τζιν. Η έκθεση των ρούχων σας σε μεγάλες περιόδους θερμότητας θα καταστρέψει τις ίνες, θα συρρικνώσει και θα «μαζέψει» το τζιν σας και θα επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Τα στεγνωτήρια απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσουν. Μειώστε το αποτύπωμα άνθρακα και τον λογαριασμό ρεύματος επιλέγοντας μια φυσική μέθοδο στεγνώματος.

Για να στεγνώσουν, τινάξτε τα τζιν αφού τα βγάλετε από το πλυντήριο η τον νεροχύτη, ισιώνοντας τις πτυχές στη διαδικασία.