ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΛΕΚΤΩΝ

Ζεστά, άνετα και εύκολα στο στυλ – τα ποιοτικά πλεκτά είναι απαραίτητα για κάθε γκαρνταρόμπα που θα διαρκέσει πολύ καιρό, με την προϋπόθεση ότι τα προσέχετε και τα φροντίζετε καλά.

Τα πλεκτά μπορούν να κατασκευαστούν από μια ποικιλία διαφορετικών ινών, που κυμαίνονται από τρίχες ζώων (μαλλί αρνιού, ανγκορά, κασμίρ) ή υλικά που προέρχονται από φυτά (βισκόζη, βαμβάκι) ή και συνθετικές ίνες (πολυεστέρα, ακρυλικό) που προέρχονται από ανακύκλωση ή αναγέννηση υλικών. Στην ACHRYS, τα πλεκτά μας είναι κατασκευασμένα από 100% πιστοποιημένες οργανικές ίνες, βαμμένες με φυτά και απαλλαγμένες από ακαθαρσίες, διασφαλίζοντας ότι δεν βλάπτουν τους εργάτες ενδυμάτων, τα ζώα και τον πλανήτη.

Τα ποιοτικά πλεκτά από φυσικά υλικά αποτελούν επένδυση ζωής και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν να το κάνετε. Αν και οι οδηγίες βασίζονται κυρίως στο μαλλί, την πιο κοινή ίνα που χρησιμοποιείται για πλεκτά, μπορείτε επίσης να τις ακολουθήσετε για να φροντίσετε πλεκτά κομμάτια κατασκευασμένα από πολλές και διαφορετικές ίνες.

Πώς να πλύνετε τα πλεκτά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχετε εκ των προτέρων.

Λεκάνη: Η λεκάνη πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορείτε να ξεπλένετε ή να στροβιλίζετε εύκολα το ρούχο. Μια μικρή λεκάνη σας αναγκάζει να στύψετε το ρούχο, κάτι που δεν συνιστάται.

Απορρυπαντικό/Σαπούνι: Γενικά, θα πρέπει να επιλέξετε κάποιο ήπιο απορρυπαντικό ή σαπούνι για το πλύσιμο των πλεκτών. Υπάρχουν ειδικά απορρυπαντικά διαθέσιμα για πλεκτά στα περισσότερα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, αλλά και οποιοδήποτε απαλό απορρυπαντικό για ευαίσθητα ρούχα είναι αρκετό .

Πετσέτα: Τουλάχιστον δύο μεγάλες πετσέτες για στέγνωμα.

Το μαλλί έχει ιδιότητες ρύθμισης της θερμοκρασίας και αυτοκαθαρισμού, αναπνέει και δεν απορροφά οσμές, επομένως δεν θα χρειαστεί να πλένετε πολύ συχνά τα πλεκτά σας. Τις περισσότερες φορές, θα είναι πραγματικά αρκετό να αερίζετε απλά τα μάλλινα ρούχα σας κουνώντας τα απαλά ή απλώνοντάς τα σε μια καρέκλα όλη τη νύχτα.

Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό (αλλά όχι καυτό) και ανακατέψτε το με λίγο ήπιο υγρό σαπούνι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά υγρά πλύσης μάλλινων που χρησιμοποιούν κρύο νερό, αλλά θυμηθείτε να διαβάσετε πρώτα την ετικέτα.

Βυθίστε το ρούχο στο νερό και αφήστε το να μουλιάσει για περίπου 5 λεπτά.

Ξεπλύνετε προσεκτικά το ρούχο με ζεστό νερό.

Όταν τελειώσετε με το ξέβγαλμα, πιέστε το ρούχο μέσα στις παλάμες σας ώστε να φύγει  όσο περισσότερο νερό μπορεί από το ρούχο. Θυμηθείτε να μην στρίβετε ή στύβετε το ρούχο.

Τυλίξτε το ρούχο σε μια πετσέτα. Πιέστε απαλά ή στύψτε την πετσέτα. Ξετυλίξτε το, απλώστε το σε μια νέα στεγνή πετσέτα και αφήστε το να στεγνώσει σε δροσερό μέρος.

Θυμηθείτε: Μην βάζετε ποτέ ένα λεπτό πλεκτό ρούχο στο στεγνωτήριο.

Εάν διαπιστώσετε ότι τα πλεκτά σας χρειάζονται κάποιο καθάρισμα, πλύντε τα στο χέρι χρησιμοποιώντας κρύο νερό και φιλικό προς το περιβάλλον απορρυπαντικό ρούχων για μάλλινα ή ευαίσθητα. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε σκληρά απορρυπαντικά και λευκαντικά, καθώς αυτά μπορούν να καταστρέψουν τις ευαίσθητες ίνες. Προσπαθήστε να μην τρίβετε τα πλεκτά σας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει φθορά στην επιφάνεια του ρούχου. Αντίθετα, αφήστε το ρούχο να μουλιάσει για έως και 5 λεπτά πριν το ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό.

Σημείωση: μπορεί να βρείτε ιστότοπους που αναφέρουν ότι μπορείτε να πλύνετε πλεκτά στο πλυντήριο ή ότι εξαρτάται από τον ακριβή τύπο ινών. Ωστόσο, για ασφάλεια και για να προστατέψετε την ευαίσθητη πλεκτή επιφάνεια, είναι καλύτερο να το πλένετε απλά στο χέρι.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από πλεκτά

Εάν είναι δυνατόν, ξεπλύνετε αμέσως τυχόν λεκέδες με κρύο ή ζεστό νερό, αλλά αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, δοκιμάστε να καθαρίσετε τα σημεία. Απλώστε λίγο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων σε ένα καθαρό, υγρό πανί και χτυπήστε απαλά τον λεκέ χωρίς να τον τρίψετε. Αποφύγετε σκληρά καθαριστικά λεκέδων και απορρυπαντικά που περιέχουν λευκαντικό, καθώς μπορούν να καταστρέψουν την επιφάνεια και το χρώμα των πλεκτών σας.

Πώς να στεγνώσετε τα πλεκτά

Το να στεγνώνετε τα πλεκτά σας με τον σωστό τρόπο είναι σημαντικό για να διατηρήσετε την ποιότητα και το σχήμα τους. Ποτέ μην στύβετε ή στεγνώνετε τα πλεκτά, καθώς το μαλλί και όλες οι πλεγμένες ίνες τεντώνονται εύκολα, ειδικά όταν είναι βρεγμένες. Αντίθετα, κυλήστε το ρούχο σε μια καθαρή και στεγνή πετσέτα πριν το πιέσετε απαλά. Μόλις η πετσέτα απορροφήσει το περίσσιο νερό, απλώστε προσεκτικά το πλεκτό σας και βάλτε το πάνω σε μια στεγνή πετσέτα ή μια σχάρα στεγνώματος. Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τοποθετήσετε το μάλλινο ρούχο σας κοντά ή πάνω από μια θερμάστρα για να στεγνώσει πιο γρήγορα, θα πρέπει να το αποφύγετε, καθώς η υπερβολική θερμότητα μπορεί να καταστρέψει τις ευαίσθητες ίνες και να προκαλέσει συρρίκνωση του πλεκτού σας.

Πώς να αποθηκεύσετε τα πλεκτά

Δεδομένου ότι το μαλλί τεντώνεται εύκολα, είναι καλύτερο να αποθηκεύετε τα πλεκτά σας τακτοποιημένα διπλωμένα σε ένα συρτάρι ή ράφι, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους, καθώς τα σφιχτά συσκευασμένα ρούχα δημιουργούν ένα φιλόξενο περιβάλλον για τους σκώρους. Η τοποθέτηση αποξηραμένου κέδρου ή λεβάντας στη ντουλάπα σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προστατέψετε τα πλεκτά σας από τους σκόρους και αν σκοπεύετε να μαζέψετε τα πλεκτά σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θυμηθείτε να τα ανακινείτε απαλά από καιρό σε καιρό για να κρατήσετε μακριά τους σκόρους. Αποφύγετε να κρεμάσετε τα πλεκτά ρούχα σας σε κρεμάστρα καθώς το βάρος του ρούχου θα προκαλέσει ‘τέντωμα’ των ινών με αποτέλεσμα να ξεχειλώσει προς τα κάτω και να στενέψει, αφήνοντας ταυτόχρονα ενοχλητικά εξογκώματα στους ώμους και το λαιμό. 

Τι πρέπει να κάνετε για το νήμα με θηλιές και τραβήγματα

Ενώ το μαλλί θα μαλακώσει με κάθε φθορά, μπορεί επίσης να αρχίσει να εμφανίζει «κόμπιασμα» – μικρά σφαιρικά κομμάτια χνούδι που εμφανίζονται ιδιαίτερα σε περιοχές που υπόκεινται σε τριβή κατά τη διάρκεια της ένδυσης. Παρόλο που δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως, μπορείτε να μειώσετε τη διάσπαση περιορίζοντας την τριβή όπου είναι δυνατόν, για παράδειγμα αποφεύγοντας άλλα ρούχα και ζώνες που τρίβονται στο πλεκτό ύφασμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το κόμπιασμα δεν είναι σημάδι κακής ποιότητας και μπορεί πραγματικά να προσθέσει προσωπικότητα σε ένα ρούχο. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να αφαιρέσετε τους κόμπους αφαιρώντας τους απαλά με το χέρι. Αποφύγετε τις συσκευές αφαίρεσης του χνουδιάσματος με ξυράφια, καθώς μπορεί να καταστρέψουν το ύφασμα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικές συσκευές «αποχνουδωτές» που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την διαδικασία.

Μερικές φορές μπορεί επίσης να πιαστεί το πλεκτό σας σε κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα και να χαλαρώσει μια κλωστή. Εάν συμβεί αυτό, μπορείτε εύκολα να τραβήξετε το νήμα στο πίσω μέρος του ρούχου χρησιμοποιώντας ένα βελονάκι πριν το στερεώσετε σε έναν κόμπο. Αποφύγετε να το τραβήξετε πολύ δυνατά και μην κόψετε την κλωστή, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια τρύπα στο πλεκτό σας ρούχο.

Οι τρύπες μπορούν να επιδιορθωθούν εύκολα, γι’ αυτό μην πετάξετε ένα ρούχο, απλώς επειδή έχουν λυθεί μερικές βελονιές. Μπορείτε να μάθετε να το επιδιορθώνετε μόνοι σας – μια διαδικασία που ονομάζεται «μαντάρισμα» – ή να το επισκευάσει ένας επαγγελματίας ή ακόμα και κάποιος από την οικογένεια και τους φίλους σας.

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ στην φροντίδα των πλεκτών 

Φροντίζετε πάντα να ελέγχετε τις οδηγίες φροντίδας των ενδυμάτων.

Όταν πλένετε και στεγνώνετε, αποφύγετε να εκθέτετε τα πλεκτά σας σε υψηλές θερμοκρασίες και το άμεσο ηλιακό φως.

Σιδερώνετε τα πλεκτά σας μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο, χρησιμοποιώντας μια ρύθμιση χαμηλής θερμοκρασίας και ένα προστατευτικό, καθαρό πανί ανάμεσα στο ύφασμα και το σίδερο.

Ποτέ μην κρεμάτε, τρίβετε ή στρίβετε πλεκτά, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει το ύφασμα και το σχήμα του ρούχου.

Ποτέ μην στεγνώνετε πλεκτά στο στεγνωτήριο, μπορεί να προκαλέσει ζημιά και μπορεί ακόμη και να συρρικνώσει το ρούχο σας.

Το πιο εύκολο και καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να φροντίσετε τα πλεκτά σας είναι να τα πλένετε όσο το δυνατόν λιγότερο!

Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο να φροντίζετε τα πλεκτά στην αρχή, αλλά ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες θα διασφαλίσετε ότι θα μπορείτε να απολαύσετε τα πλεκτά σας ρούχα για πολλές εποχές.