ΥΦΑΣΜΑΤΑ: Οδηγός υφασμάτων και ινών

Το ύφασμα είναι βασικό μέρος της βιομηχανίας της μόδας.

Ενώ οι ιδέες πίσω από τα σχέδια ρούχων είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενδυμάτων, τα υφάσματα είναι το θεμέλιο που υποστηρίζει αυτές τις δημιουργικές ιδέες.

Οι σχεδιαστές τείνουν να εστιάζουν στην αισθητική. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να παραλείψουν να εξετάσουν τα υλικά.

Από την ίνα μέχρι το ύφασμα, κάθε μέρος είναι ζωτικής σημασίας για το αποτέλεσμα ενός ρούχου. Ένας επαγγελματίας σχεδιαστής πρέπει να έχει ισχυρές γνώσεις υφασμάτων για να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, ανεξάρτητα από το αν σχεδιάζει για λειτουργία ή φόρμα.

Στόχος μας με τη σειρά των άρθρων εδώ, είναι να προσφέρουμε έναν πρακτικό, ευανάγνωστο οδηγό που εξοπλίζει τους ενδιαφερόμενους με βασικές γνώσεις για τα υφάσματα. Εδώ μπορείτε να βρείτε αποκρυπτογραφημένες τις πιο κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τα υλικά και παρουσιάζονται συνοπτικά με τη βοήθεια εικονογραφήσεων, συγκρίσεων και σχετικών ιστοριών και εικόνων.

Ελπίζουμε ότι διαβάζοντας αυτά τα άρθρα, θα νιώσετε έμπνευση και εκπαίδευση και θα γίνουν ένας χρήσιμος οδηγός για τη δημιουργία ενός σχεδίου ή μιας συλλογής, εκτός από ένα εύχρηστο εργαλείο σε όλη τη διάρκεια της καριέρας κάποιου στη μόδα.


Μερικά βασικά χαρακτηριστικά των υφασμάτων, αναφέρονται παρακάτω.

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Αν και δεν υπάρχει καθοριστική απάντηση στο πως μπορούμε να ορίσουμε την ποιότητα των υφασμάτων, μπορούμε να εξετάσουμε διάφορα στοιχεία τους. Τα υφάσματα μπορούν να συγκριθούν μεταξύ των διάφορων κατασκευών, δίνοντας σημασία στον τύπο και τον αριθμό νημάτων που καθορίζουν την πυκνότητα του υφάσματος. Ένα ύφασμα στην καλύτερη ποιότητα του είναι όταν η χρήση του εξυπηρετεί τις ανάγκες του τελικού προϊόντος.

ΒΑΡΟΣ ΥΦΑΣΜΑΤΟΣ

Τα υφάσματα ζυγίζονται σε γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο  GSM η σε ουγκιές ανά τετραγωνική ίντσα OZ.

Αν και το βάρος του κάθε υφάσματος δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό της ποιότητας του και του πάχους του, είναι όμως ένας βασικός παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη όταν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε συναφή υφάσματα. Το βάρος του υφάσματος επηρεάζει την τελική εφαρμογή του.  Συνήθως ελαφριά υφάσματα χρησιμοποιούνται για καλοκαιρινά ενδύματα η εσώρουχα, ενώ βαριά υφάσματα χρησιμοποιούνται για επιπλώσεις η φόρμες εργασίας.

ΦΑΡΔΗ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Το φάρδος του υφάσματος ορίζεται από τον τύπο της εφαρμογής του και εξαρτάται από τον κατασκευαστή και τους αργαλειούς. Συνήθως το φάρδος των υφασμάτων κυμαίνεται μεταξύ 120 και 150 εκατοστών, αλλά μπορεί να ποικίλλει από 90 έως 280 εκατοστά.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Αν και τα υφάσματα από τεχνικής άποψης δεν έχουν ημερομηνία λήξης, ωστόσο το χρώμα τους και η σύσταση τους μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου φορώντας το και πλένοντας το.

ΥΠΟΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Τα υφάσματα που «αναπνέουν» που είναι κατασκευασμένα από φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι και το μετάξι, είναι αυτά που έχουν λιγότερες πιθανότητες να προκαλέσουν αλλεργίες. Σήμερα βέβαια με την τεχνολογική εξέλιξη υπάρχουν επεξεργασίες υφασμάτων που αποτρέπουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

ΒΙΩΣΙΜΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Τα βιώσιμα υφάσματα είναι αυτά που έχουν παραχθεί με υπεύθυνες και ελεγμένες μεθόδους ώστε να πληρούν τρεις βασικές παραμέτρους προστασίας απέναντι στο περιβάλλον, στην οικονομία ενέργειας και ηθική βιωσιμότητα.

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΝΕΣ

Στο ερώτημα αν είναι καλύτερες οι συνθετικές/τεχνητές ή οι φυσικές ίνες, η απάντηση είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Καμμιά ίνα δεν είναι τέλεια καθώς υπάρχουν υπέρ και κατά σε κάθε περίπτωση.

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Στο ερώτημα αν όλες οι φυσικές ίνες είναι βιώσιμες, η απάντηση είναι πως δεν είναι όλες αν και αρκετές είναι ανακυκλώσιμες. Οι παράγοντες που καθορίζουν την βιωσιμότητα της κάθε ίνας είναι το εργασιακό περιβάλλον, η διαδικασία παραγωγής και η ιχνηλάτηση της.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Η διαφορά ανάμεσα στις αναγεννημένες ίνες και τις συνθετικές που έχουν δημιουργηθεί με χημικές επεξεργασίες, είναι πως οι αναγεννημένες προέρχονται από φυτά ενώ οι συνθετικές από χημικά υλικά.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑΙΛΟΝ

Το νάιλον και ο πολυεστέρας είναι εξίσου ελαφριά και ανθεκτικά υφάσματα που έχουν αρκετές κοινές ιδιότητες όπως αντοχή στο τσαλάκωμα, στο “μάζεμα” και στο “ξεχείλωμα”. Το νάιλον είναι πιο απαλό και στιβαρό από τον πολυεστέρα ενώ ο πολυεστέρας στεγνώνει πιο γρήγορα,δεν αποχρωματίζεται εύκολα και είναι ανθεκτικός στην τριβή.

ΚΟΜΠΑΚΙΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Εκτός από το δέρμα, όλοι οι τύποι υφασμάτων έχουν την τάση να κάνουν κομπάκια με την πάροδο του χρόνου. Γενικά όσο πιο “μακριές” είναι οι ίνες των νημάτων που κατασκευάζουν τα υφάσματα τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να κομπιάσουν τα υφάσματα. Όταν ένα ύφασμα “σπάει” ή “τραβιέται” τότε σίγουρα θα δημιουργήσει κόμπους η θηλιές. Οι κοντές ίνες όπως το μαλλί και ο πολυεστέρας θα κομπιάσουν εξαιτίας του στατικού ηλεκτρισμού και της τριβής.

ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Η επιλογή νήματος και ο τρόπος κατασκευής του είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ελαστικότητα. Γενικά, τα υφάσματα που περιέχουν ελαστομερή πολυουρεθάνη (elastane ή spandex ή lycra) και ειδικότερα τα πλεκτά, είναι και τα πλέον ελαστικά υφάσματα.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΦΑΣΜΑΤΩΝ

Η προσοχή στο πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων μπορούν να εμποδίσουν τον αποχρωματισμό και το ξεθώριασμα των χρωμάτων. Μια συνήθης και καλή τακτική είναι το γύρισμα των ρούχων από την ανάποδη και η χρήση ήπιων και κατάλληλων απορρυπαντικών. Το βασικότερο είναι η τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή στην ετικέτα φροντίδας των ρούχων.