ΥΦΑΝΣΕΙΣ: μέθοδοι παραγωγής υφασμάτων

Η ύφανση είναι μια από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς μεθόδους παραγωγής ειδών υφαντουργίας.

Όταν ασχολείται κάποιος με διαφορετικούς τύπους υφασμάτων μέρα με τη μέρα, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει τα συναρπαστικά σχέδια ύφανσης του υφάσματος. Και είναι μαγευτική η κίνηση των νημάτων που συνθέτουν το ύφασμα κάθε φορά.

Η ύφανση είναι μια μέθοδος κατασκευής υφασμάτων η οποία συνδυάζει δυο ή και περισσότερες ομάδες νημάτων που περνούν κατά μία κατεύθυνση με άλλα σε ορθή γωνία προς αυτά, ώστε να δημιουργήσει ένα δισδιάστατο ύφασμα. Οι ίνες, τα νήματα και η τεχνική ύφανσης επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα και τα χαρακτηριστικά του υφάσματος.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΥΦΑΝΣΕΩΝ

ΑΠΛΗ (ΙΣΟΠΑΧΩΝ ΝΗΜΑΤΩΝ) PLAIN BALANCED

Μια απλή μέθοδος που συναντάται στα μισά σχεδόν σχέδια υφασμάτων. Το νήμα του υφαδιού πλέκεται πάνω και κάτω από το νήμα του στημονιού με εναλλαγή του ύψους του νήματος. Η απλή ύφανση είναι μια ύφανση με την πιο απλή πλέξη, αλλά δημιουργεί ένα πολύ δυνατό και σταθερό ύφασμα, επειδή αυτά τα πλέγματα είναι πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη ύφανση.  Μπορεί επίσης να συναντηθεί με την ονομασία ύφανση tabby “τιγρέ” ή ύφανση ταφτά taffeta, ή ύφανση λινού linen. Ονομάζεται επίσης και ύφανση Παναμά Panama.


ΑΠΛΗ ΜΕ ΡΑΒΔΩΣΕΙΣ (ΑΝΙΣΟΠΑΧΩΝ ΝΗΜΑΤΩΝ) RIB PLAIN UNBALANCED

Μια εναλλαγή της απλής μεθόδου που διαφέρει στο πάχος η τον αριθμό των νημάτων του υφαδιού. Ένα πιο παχύ νήμα στο υφάδι η ακόμη και δυο νήματα μαζί συντελούν σε ένα ύφασμα με ανάγλυφη ριγέ οριζόντια διάταξη δημιουργώντας ελαφρές ραβδώσεις.  Εδώ, είτε το νήμα από υφάδι είτε το νήμα στημονιού υφαίνεται ανασηκωμένο επειδή είναι ένα παχύτερο νήμα, δηλαδή, τα νήματα στημονιού και υφαδιού είναι διαφορετικού βάρους. Συνήθως, το νήμα του υφαδιού είναι πιο χοντρό, οπότε στην οριζόντια κατεύθυνση εμφανίζονται προεξέχουσες ραβδώσεις.


ΨΑΘΑ BASKET

Μια ακόμη παραλλαγή της απλής ύφανσης μόνο που εδώ χρησιμοποιούνται δυο νήματα στο στημόνι και δυο η περισσότερα στο υφάδι συντελώντας σε ένα ύφασμα με ματ όψη, ελαστικότητα και χαλαρή κατασκευή. Δεν είναι τόσο ανθεκτικό όσο η απλή ύφανση και μπορεί να συρρικνωθεί (μαζέψει) στο πλύσιμο. Δεν είναι επίσης εύκολο στη ραφή. Ένα άλλο όνομα είναι μια ύφανση νατέ ή σάκου “hopsack”, μια απλή ύφανση με δύο ή περισσότερα νήματα σε υφάδι και στημόνι που συμπλέκονται αντί για ένα. Ονομάζεται επίσης κελτική Celtic ύφανση. Είναι δημοφιλής ως ύφανση για υφάσματα κοστουμιών.


TWILL (ΔΙΑΓΩΝΑΛ)

Μια μέθοδος που ένα η και περισσότερα νήματα του υφαδιού πλέκονται επαναλαμβανόμενα πάνω και κάτω από ένα η και περισσότερα νήματα του στημονιού. Το αποτέλεσμα είναι δυνατό και απαλό ύφασμα με ευδιάκριτες διαγώνιες γραμμές που έχει περισσότερο «πέσιμο» (ντραπάρισμα) από όλες τις άλλες πλέξεις με αυτοσχέδιο εφέ, με παράλληλες διαγώνιες ραβδώσεις που σχηματίζονται από αριστερά προς τα δεξιά ή από δεξιά προς τα αριστερά, αλλά το ύφασμα έχει λεία επιφάνεια. Υπάρχουν σαφείς διαγώνιες γραμμές στην επιφάνεια του υφάσματος. Η πίσω πλευρά αυτής της ύφανσης είναι τραχιά και θα δείχνει το αντίθετο σχέδιο από το μπροστινό μέρος. Τα υφάσματα με ύφανση twill είναι πιο ανθεκτικά, βαριά και ανθεκτικά στο τσαλάκωμα από αυτά με απλή ύφανση. Τα Twills έχουν σημεία αλληλοσύνδεσης (wales) του στημονιού και του υφαδιού που μπορούν να είναι είτε σε μορφή S ή Z. Εάν η αλληλοσύνδεση εκτείνεται από πάνω δεξιά προς τα κάτω αριστερά, η ύφανση ονομάζεται δεξιά twill / z twill. Εάν η αλληλοσύνδεση τρέχει από πάνω αριστερά προς τα κάτω δεξιά, η ύφανση ονομάζεται αριστερό twill / s twill. Όταν υπάρχει συνδυασμός δεξιού και αριστερού twill ονομάζεται σπασμένο “broken” twill.


ΣΑΤΕΝ SATIN

Μια παραλλαγή της ύφανσης twill κατά την οποία το νήμα του υφαδιού πλέκεται πάνω και κάτω από το νήμα του στημονιού «πηδώντας» αρκετές σειρές νημάτων κάθε φορά, δηλαδή έχει λιγότερες διασταυρώσεις στημονιού και νημάτων υφαδιού – τα νήματα υφαδιού επιπλέουν αραιά πάνω από τα νήματα στημονιού. Το αποτέλεσμα είναι ένα γυαλιστερό ύφασμα με απαλή υφή και λεία επιφάνεια. Τα νήματα που χρησιμοποιούνται είναι λεπτές ίνες (filament) όπως μετάξι ή νάιλον. Λόγω των μεγάλων κενών στην επανάληψη, το ύφασμα θα είναι πολύ λείο και λαμπερό και θα έχει μια εύκαμπτη δομή. Η μεγαλύτερη λάμψη θα είναι στην κατά μήκος κατεύθυνση. Το μειονέκτημα είναι ότι οι ίνες του υφάσματος θα χαλαρώνουν εύκολα, επομένως αυτή η ύφανση δεν θεωρείται τόσο δυνατή όσο η άλλη. Το πλεονέκτημα αυτής της ύφανσης είναι και το μειονέκτημά της – τα μακριά αραιά νήματα «τραβιούνται» και κάνουν θηλιές.